Woonboot bouwen 

Het bouwen van een woonboot lijkt meer op het ombouwen van een schip. Een woonboot is namelijk een omgebouwd binnenvaartschip. Het ruim wordt vaak omgebouwd tot een woonkamer en, afhankelijk van de omvang, eventueel slaapkamers.

Wat is een woonboot? 

Een woonboot is als het ware een vaar-voertuig dat is omgebouwd tot een woning. U zou er dus als het ware mee kunnen varen mits alles aan de juiste voorwaarden voldoet. In praktijk gebeurd dit weliswaar nooit. Gewoonweg omdat voor het ombouwen tot een woning je “vast” zit aan het vaste land voor bijvoorbeeld je afvoer en je elektriciteit. Laten we dan ook internet niet vergeten!

In de praktijk zie je dus vaak dat woonboten ook gewoon vast liggen en nooit van hun plek af komen. In de meeste gevallen is de motor ook verwijderd.

Woonboot Nederland 

Het vinden van een woonboot in Nederland is al een hele klus. Er staan er heel wat te koop, echter afhankelijk van je budget en de wil om te verbouwen is het een zware opgave om iets te vinden in uw smaak.
Dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een woonboot te laten bouwen. Of zelf een woonboot bouwen behoort ook tot die mogelijkheden. Hou dan wel rekening met het allerbelangrijkste; namelijk een ligplaats.
Deze zijn schaars in Nederland en worden zelden nog vrij gegeven. Daarnaast pacht je ook nog eens het stukje water/land waar je ligt.

Denk dus goed na voordat u een woonboot wilt bouwen. Niet alleen moet u een vaar-voertuig zien te vinden welke geschikt is, een ligplaats vinden die vrij is ook moet u rekening houden met:

  • Een andere soort financiering/hypotheek
  • Verschillende verzekeringen
  • Andere structuur van bouwen
  • Riool aanleg
  • Elektriciteit aanleg

Interesse in een woonboot bouwen? 

Heeft u toch interesse om een woonboot te bouwen, dan raden wij u eerst aan om te kijken of er een ligplaats vrij is of komt in het gebied waar u wilt gaan wonen. Indien dit het geval is kunt u de volgende stappen gaan ondernemen, financiering rond krijgen, verbouwing uit laten werken, etc.

 

De systemen zijn gecontroleerd door een civiel engineers bureau en heeft wettelijke modelbescherming.