Drijvende woningen
Drijvende woningen klinkt als iets futuristisch. Tuurlijk kennen we allemaal de woonboten die al her en der in Nederland in het water liggen. Maar echt drijvende woonparken zijn er nog niet. En dit is ook moeilijk voor te stellen. Want hoe zit dat bijvoorbeeld hier in Nederland, waar wateroverlast een jaarlijkst terugkerend onderwerp is?
Hoe werkt een drijvende woning?
Een drijvende woning is een woning die op een drijflichaam is gebouwd. Dit drijflichaam kan bestaan uit verschillende materialen. Zo zijn er betonbakken of schuimlichamen afgedekt met beton. Er zijn drijflichamen van kunststof of van staal. Wij maken voornamelijk gebruik van drijflichamen gemaakt van betonbakken.
Hierop komt de woning dan te staan.
Daarnaast zijn er afmeerpalen. Door de zogenoemde afmeerbeugels aan de afmeerpalen te koppelen blijft een drijvende woning ook bij golven, eb of vloed op z’n plek.
Mocht de woning in een gebied liggen waar hoog water veel voorkomt dan worden de afmeerpalen voorzien van glijstrippen.
Risico’s van een drijvende woning?
Een drijvende woning is uiteraard heel wat anders dan een “normale” woning. Het heeft een volledig andere aanpak en heeft daardoor ook andere risico’s. Hieronder de belangrijkste risico’s op een rijtje:
- Zwaartepunten, u wilt uiteraard dat de woning recht blijft liggen
- Golven, eb en vloed
- Hoogwater
- Hypotheek
Alhoewel het klinkt alsof er nogal wat risico’s hangen aan een woning die drijft, valt dit in de praktijk enorm mee. U bent niet de eerste die dit gerealiseerd wilt zien worden en met onze kennis van voorgaande projecten bent u in goede handen.
Omzeilen risico’s
Alle bovenstaande risico’s zijn natuurlijk te omzeilen. Zo is er al een systeem waardoor je geen last hebt van golven. Ook eb en vloed of hoogwater is doorgaans geen probleem, je drijft namelijk gewoon mee omhoog en omlaag. Mede door de glijstrippen op de afmeerpalen.
We zorgen er door een nauwgezette berekening van de constructie voor dat uw woning altijd kaarsrecht ligt.
Voor het thema hypotheek is het belangrijk om te weten dat u de hypotheek afsluit op het drijflichaam. Deze wordt als schip in het scheepskadaster geregistreerd.
–
De systemen zijn gecontroleerd door een civiel engineers bureau en heeft wettelijke modelbescherming.