Drijvende boothuizen 

Afhankelijk van waar je woont, heeft iedereen wel eens drijvende boothuizen gezien. Zeker in Amsterdam zijn ze onderdeel van het straatbeeld en wordt er wereldwijd over gesproken. De grachten liggen er vol mee en ook nu wint het nog steeds populariteit om in te wonen. Boothuizen zijn echter te vinden door heel Nederland.

Hoe werken drijvende boothuizen? 

Vroeger waren boothuizen ook echt boten, of beter gezegd schepen. De schepen die met pensioen gingen samen met de kapitein deden dienst als huis. Zonder elektriciteit, riolering of stromend water.
Tegenwoordig heb je net zoveel luxe als in een normaal huis, dat primitieve is al heel lang geleden verleden tijd.
Er waren vroeger 3 manieren waarop je een boothuis kon bouwen:

  • Woonschip, een oud binnenvaartuig waar de laadruimte is verbouwd tot woonruimte
  • Een woonvaartuig, dit is een woonboot die is gebouwd op de romp van een oud binnenvaartschip of dekschuit. Daarom ook wel de bijnaam “schark” (schuit van onder en ark van boven)
  • De woonaak, dit is een drijvend huis.

De woonaak is iets wat meer en meer gebruikt wordt en waar ook de toekomst ligt. Deze woningen worden gebouwd op drijfsystemen.
Deze drijfsystemen kunnen uit verschillende soorten materiaal bestaan zoals

  • Beton
  • Kunststof
  • Aluminium

Wateroverlast bij drijvende boothuizen? 

Van wateroverlast is geen sprake en ook hoogwater of eb en vloed heeft geen invloed op drijvende boothuizen.

Door een woonboot mee te laten stijgen met eb en vloed of hoogwater is er een systeem ontwikkelt. Met dit systeem blijft een boothuis netjes op z’n plaatst wanneer er wat golven ontstaan. En ook bij eb en vloed of hoogwater kan een woonboot gewoon mee omhoog of omlaag bewegen.
Het systeem dat hiervoor bedacht is zijn afmeerpalen, welke tot diep in de grond zitten, in combinatie met afmeerbeugels, welke vastzitten aan uw woning.
Door de glijstrippen die op de afmeerpalen geplaatst zijn zal uw woning dus afhankelijk van eb of vloed mee op en neer gaan.
Doordat er afmeerpalen zijn geplaatst, welke diep in grond zitten, en afmeerbeugels zijn vast gemaakt aan de woonboot.

Oplossing 

Bent u geïnteresseerd in het wonen op het water? Of woont u al op het water of in de buurt van het water en bent u geïnteresseerd in de oplossingen die wij bieden voor eb en vloed of hoogwater? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

De systemen zijn gecontroleerd door een civiel engineers bureau en heeft wettelijke modelbescherming.